OVER ONS
Sinds 1991 speelt Kunst & Geest haar voorstellingen in haar eigen, moderne theaterzaal ‘De Krekke’. De zaal heeft een professionele theaterinfrastructuur en de bijhorende, stijlvolle foyer biedt alle comfort om voor en na een voorstelling na te praten.
Deze zaal werd in 1928 door de parochie Westerlo gebouwd. De parochieverenigingen mochten er hun ‘ding’ doen. Ook de parochiale bibliotheek kreeg er onderdak. Die voormalige ‘boekerij’ is nu de foyer.
Ook Kunst & Geest bracht er tussen 1945 en 1961 haar toneelavonden. Daarna herbergde het gebouw achtereenvolgens een hemdenfabriek, jeugdhuis ‘De Krekke’, een RVA-opleidingscentrum en klaslokalen van het Sint-Vincentiusinstituut (nu Vrije Sint-Lambertusschool).
Een eigen zaal
In 1986 kwam het gebouw leeg te staan en bij Kunst & Geest rijpte het idee om er een theaterzaal van te maken. Met de steun van deken Lievens en jarenlang lobbyen, gaf de VZW Parochiale Werken – Dekenij Westerlo het gebouw in erfpacht voor een duur van 54 jaar.
Na enkele jaren van noeste arbeid, uitgevoerd door de talrijke leden van de toneelkring, bouwde K&G het gebouw om tot een moderne theaterzaal. De allereerste productie in de eigen zaal, in het najaar van 1992, was ‘Lily en Marleen’ van Walter Van de Velde, in een regie van Hugo Danckaert. Sindsdien speelde K&G meer dan 50 voorstellingen in haar eigen zaal.
‘Het beste kleine theater van Vlaanderen en Nederland’
Het was ook Danckaert die voor de zaal de naam ‘De Krekke’ suggereerde. Hij vond de naam van het voormalige jeugdhuis ook een mooie naam voor een theaterzaal. De naam verwijst naar ‘Kwarekken’, in de volksmond ‘De Krekke’, een natuurgebied in Westerlo.
De Nederlandse muzikant Bram Vermeulen noemde de zaal na zijn optreden in De Krekke ‘het beste kleine theater van Vlaanderen en Nederland’.
Kunst en Geest bleef niet stil zitten, maar investeerde steeds in het verbeteren van de technische infrastructuur, de veiligheid, het comfort en de foyer. Daardoor werd De Krekke een begrip voor liefhebbers van amateurtheater in de Kempen.